Kitartás!

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ha valaki igazán mélyponton van, abból általában nagyon nehéz kikecmeregnie. A legtöbb ember ilyenkor elkezdi sajnálni magát, és szépen belenyugszik, hogy neki most rossz, de majdcsak lesz valahogy. És vár… De nem ez a jó hozzáállás. Ezt egy olyan pár példáján keresztül szeretném megmutatni, akiket nemrégiben ismertem meg. Ők igazán mélyponton voltak, de volt valami, ami mégis kisegítette őket ebben a nehéz helyzetben. Nem, nem a szerencse. A kitartás.

 

 A pár egy vidéki kis faluban él egy családi házban. A férfi és a nő is egész életében, néhány éve azonban nagyjából egy időben vesztették el a munkájukat mindketten. Természetesen először ők is nagyon megijedtek, hogy fogják így befizetni a számláikat, miből fognak bevásárolni, ami ilyenkor teljesen természetes reakció. De nem süllyedtek bele az önsajnálatba, annak ellenére sem, hogy a szolgáltató hamarosan kikapcsolta náluk a gázt a tartozásuk miatt. Ekkor sem estek kétségbe, bográcsban kezdtek főzni.

Minden lehetőséget megragadtak, mindenféle munkát elvállaltak, hogy valami pénzhez jussanak, lehetett az kaszálás, vagy takarítás, és úgy végezték ezeket a munkákat, hogy aki megbízta őket, az elégedett legyen. Ezen kívül ahol csak tudták, hirdették, hogy munkát keresnek, és ami a legfontosabb, nem adták fel a reményt, hogy rendezni tudják a helyzetüket. Életüknek ez a nehéz periódusa majdnem két évig tartott, de sikerült túllépniük rajta. Egy helyi vállalkozó ugyanis felfigyelt rá, hogy mekkora energiát fordítanak az egzisztenciájuk fenntartására, és állást ajánlott egyiküknek. Éppen ilyen kitartó, energikus és precíz emberre volt szüksége.

Az ő helyzetük tehát végre rendeződni látszik. Sajnos sok olyan történetet is látok munkám során, ami nem végződik ilyen „szerencsésen”. Vagyis éppen ez a lényeg, hogy ennek a személynek nem szerencséje volt. Sokkal inkább annak köszönhető a siker, hogy rengeteget tett azért, hogy szerencséje legyen. A nehéz élethelyzetek megoldásában mérhetetlenül nagy szerepe van a kitartásnak.

 

Ruszák Miklós

 
 

Login Form