Az önismereti kerék, más néven életkerék

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Az életkerék olyan önismereti eszköz, mely segít megtalálni az élet azon szegmensét, amelyben változtatásokra, fejlődésre van szükség. A kerék az élet körforgását szimbolizálja.

Az érzéseket, az érzetet, az értelmezést, majd az ezekből adódó szándékolt célt és az oda vezető cselekvést a kerék szimbolikus küllői jelképezik. Az életünk is, mint a kerék, akkor halad jól, ha mindig forog, ha kerek.

Hogyan használd?

Nyomtasd ki a mellékelt ábrát! A nyolc küllő mindegyike jelölje az életed egyik fontos területét - ezek vonatkozhatnak a magánéletre, de lehetnek a munkájával kapcsolatos területek is. (Például a magánéletben: szerelem, gyermek, barátok, egészség, környezet, tanulás stb.; a munkahelyi körülményekre aktualizálva: határidők, delegálás, munkaidő, sikerek, beosztottakhoz való viszony, vezetőhöz való viszony, motiváció, kihívás, tanulás stb.) Nagyon fontos, hogy az egyes területek mindig a saját magad által fontosnak tartott területek kerüljenek fel az életkerékre! Ettől lesz egyedi, és csak a Tiéd.

Ha az elnevezéssel elkészültél, képzeld el, hogy a kerék középpontja a nulla, s a keréken kifelé haladva emelkedik a skála 100-ig. A nulla azt szimbolizálja, hogy az adott skálához tartozó terület teljes egészében hiányzik az életedből. A 100, azaz a kerék abroncsán elhelyezkedő pont azt jelenti, hogy az adott élet- vagy munkaterület tökéletesen működik. 

Az életkerék megrajzolásakor elegendő elképzelni, hogy az egyes területeken milyen volt boldognak, elégedettnek lenni.  Ez a viszonyítási pont, azaz 100%. Ez az érzés az etalon, ehhez kell hasonlítani a pillanatnyi élethelyzetre vonatkozó érzetet. A küllők különféle életterületet jelképeznek, amelyeken be kell jelölni a jelenlegi állapotot. A két szélsőérték között most igyekezz bejelölni, beskálázni saját életterületeid működését.

Ha megvizsgálod a kitöltött életkereket, akkor Te, mint a kerék "tulajdonosa" megállapíthatod, hogy hány küllőnél jelöltél be alacsony értéket. Tud forogni a kerék? Elakad? Ha őszintén szembenézel érzéseiddel, akkor egyértelműen meghatározhatod azokat az életterületeket, amelyeken változtatni, javítani kell.

A 70% feletti életterületek általában rendben levőnek nevezhetők, és a szinten tartásra kell törekedni. A 25-30% alatti területeknél nagy gond van, érdemes szakember (párkapcsolati terapeuta, tanácsadó, pszichológus, vagy coach, illetve más segítő) támogatását kérni.

A köztes mezőkben van lehetőség arra, hogy önerőből gyors fejlődés legyen elérhető. Ehhez szakkönyvek, tréningek, tanfolyamok állnak rendelkezésre, és ebben kívánunk segítséget nyújtani Önnek a Változtass szemléletet! írásaival.

 
 

Login Form